Land van de Woestijne

De Heemkundige Kring Arthur Verhoustraete publiceerde vanaf 1977 het tijdschrift Land van de Woestijne. Deze publicatie verscheen viermaal per jaar. In de talrijke artikels werden verschillende aspecten van het verleden behandeld:

  • Historische onderwerpen
  • Lokale gebeurtenissen
  • Familiegeschiedenis
  • Lokaal erfgoed

De Heemkundige Kring kreeg de naam van de Aalterse heemkundige Arthur Verhoustraete (overleden in 1971 – foto bovenaan). Luc Stockman werd de eerste voorzitter (foto onderaan). Twee andere steunpilaren uit deze beginperiode, Roger Defruyt (secretaris) en Maurice Thys (ondervoorzitter), zorgden de jaren daarop mee voor de verdere uitbouw. De kring bouwde een werking uit met wandelingen, uitstappen en voordrachten en verzorgde 41 jaar lang de uitgave van het tijdschrift Land van de Woestijne.

Na enkele jaren gaf Stockman het voorzitterschap door aan Jan Camerlinckx.  Hij werd op zijn beurt in 1986 opgevolgd door Willy Stevens, die in Knesselare woonde. De band met dit deel van de oude omschrijving ‘Land van de Woestijne’ werd zo concreet. Het werkingsgebied paste zich in de loop der jaren verder aan tot de omschrijving van het ‘gefusioneerde’ Aalter. Ook het verleden van Bellem, Lotenhulle en Poeke kwam in de kijker.

Om aan de realiteit van de nieuwe fusie van 2019 tegemoet te komen besloot een uitgebreid en vernieuwd bestuur (onder voorzitterschap van Peter Laroy, die Stevens na diens overlijden in 2016 was opgevolgd) de werking en de naam van de kring te heroriënteren. Erfgoed Aalter was een feit.

Digitaal archief (gepubliceerd met steun van de Provincie Oost-Vlaanderen):

 

Hieronder vind je de digitale versie (PDF) van het tijdschrift Land van de Woestijne vanaf de eerste jaargang (1977) tot de laatste jaargang (2018). We kunnen dit archief ter beschikking stellen nadat de collectie werd gedigitaliseerd door de Centrale Bibliotheek van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Indien je op zoek bent naar een bepaald artikel, dan kan je steeds de bibliografie van Aalter raadplegen via onderstaande link:
https://www.aalter.be/bibliografie

Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Scroll naar boven