Activiteiten

2021

Beethoven in Aalter (10 tot 31 december)

Ook 2021 was spijtig genoeg een mager jaar. Gelukkig was er toch een lichtpunt, aangezien we een expo konden organiseren over Ludwig van Beethoven. Die ging door van 10 december tot 31 december in ArtA’A. De postzegelcollectie van bestuurslid Dries Alyn vormde de basis voor deze expo.

2020

Door de coronapandemie konden we jammer genoeg geen activiteiten organiseren in 2020.

2019

Voordrachten Appeltjes van het Meetjesland (mei tot december)

Het Historisch Genootschap van het Meetjesland organiseert in samenwerking met onder meer Erfgoed Aalter een voordrachtenreeks over de GESCHIEDENIS VAN HET MEETJESLAND.

Later meer nieuws hierover, maar hier al de data (telkens op zondag 10.30 uur)

  • Alex Dhondt (Schipdonkkanaal als militaire verdedigingslinie), Zomergem 19 mei.
  • Prof. Jelle Haemaers (Over scheldwoorden, opstanden en de politiek in het middeleeuwse Eeklo,  Eeklo 8 september
  • Luc Vermeylen (De tachtigjarige oorlog in het Meetjesland) Bassevelde 13 oktober
  • Annemie Havermans (Begraafplaats Eeklo), Eeklo, 10 november
  • Adelheid De Logi en Johan Hoorne (De vroege middeleeuwen in Groot-Nevele: een archeologisch blik op de vroegste dorpskernen uit de 6de tot de 9de eeuw), Vosselare, 8 december.

Dat was dus lattenklieven

Huisnijverheid centraal op Erfgoeddag Sint-Joris (zondag 28 april, 10-18 uur)

Het lattenklieven was een specifieke streekgebonden huisnijverheid eind 19de, begin 20ste eeuw, vaak beoefend in Sint-Joris en Beernem, maar ook in Sint-Maria Aalter en Knesselare waren veel lattenklievers actief.

Een lattenkliever verzaagde boomstammen en kliefde die steeds verder tot dunne latjes die dienden als drager van pleisterwerk. Het ambacht is sinds de jaren 1960 verdwenen en er zijn nog maar weinig mensen die de techniek van het lattenklieven beheersen.

Het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG, Leuven,*) wil de lattenklieverstechniek gedetailleerd documenteren, bewaren en beschikbaar maken voor alle geïnteresseerden zodat deze kennis niet verloren gaat.

Op Erfgoeddag (28 april) kan men kennismaken met hét ambacht van Sint-Joris en Beernem. Men zet er de deuren van het atelier van de lattenkliever, het ‘lattekot’, terug open.

Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Leer lattenklieven tijdens een interactieve demo, bekijk beelden van weleer of luister naar een straf verhaal. Doorlopend is er een expo, cinema, themacafé en activiteit voor kinderen en hun ouders.

Doorlopend expo, cinema, themacafé, fotostudio en gezinsactiviteit
Interactieve demonstraties van het lattenklieven om 10u, 11u30, 13u, 14u30 en 16u30 (duur 30 min.).

Een straf lattenklieversverhaal om 10.45 uur, 13.45 uur en 15.45 uur (duur 15 min.)

Locatie: Huis Van Het Kind, Lattenklieversstraat 46 in Sint-Joris. Gratis toegang. Meer info collectie Bulskampveld: lees hier

(*) Het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG, Leuven) beheert sinds 1 januari 2018 de Collectie Bulskampveld, het voormalig landbouw-, ambachten- en karrenmuseum van de provincie West-Vlaanderen en dit in opdracht van de Vlaamse overheid.  Naast beheer van de collectie kreeg het CAG van de overheid ook de opdracht om deze collectie terug te ontsluiten en een publiekswerking op te zetten. Meer info vindt u op de website: http://www.collectiebulskampveld.be

Het project rond het ambacht van het lattenklieven verloopt in samenwerking met de gemeente Beernem, de heemkundige kring Bos en Beverveld en het bezoekerscentrum Bulskampveld.

Vereniging voor Heemkunde en Geschiedenis (Aalter, Aalter-Brug, Bellem, Knesselare, Lotenhulle, Poeke, Sint-Maria-Aalter, Ursel)