Komt dat zien, komt dat zien: expo kermisaffiches (22 mei tot 11 juni)

In de zomermaanden van 2021 loopt op verschillende plaatsen in het Meetjesland de expo Komt dat zien, komt dat zien. De aanleiding voor deze tentoonstelling vormt de verwerking van een collectie van honderden kermisaffiches afkomstig uit de gemeentearchieven van het Meetjesland. De voorbije jaren werkte Comeet (Erfgoedcel Meetjesland) een project uit rond deze erfgoedstukken. De affiches werden opgespoord, geïnventariseerd, gedigitaliseerd en klaar gemaakt voor duurzame bewaring. Via de Erfgoedbank Meetjesland kan het publiek dit (kwetsbare en broze) erfgoed online raadplegen.

De affiches zijn interessant op het vlak van vormgeving: de drukkers haalden de mooiste lettertypes uit en etaleerden hun vakmanschap. Het drukwerk diende om de aandacht te trekken. Niet enkel de plaatselijke bevolking diende overtuigd te worden om de kermisactiviteiten te bezoeken. De affiches kwamen ook terecht buiten het eigen dorp en vormden zo een belangrijk visitekaartje.

Kermisaffiche Aalter september 1889

De inhoud van dit drukwerk is even belangrijk: de lezer zal met verbazing opkijken hoe onze voorouders zich amuseerden. Er waren klassiekers zoals optreden van fanfares, wedstrijden met paarden en fietsen, duivenvluchten, schietingen en bollingen, enz. Zeker in de 19de eeuw was vermaak eenvoudig: hondenkoers, mastklimmen, zaklopen, ringsteken, enz.

Het loont zeker de moeite om te bladeren in deze digitale verzameling, ontdek ze via https://www.erfgoedbankmeetjesland.be/Detail/collections/KA

Peter Laroy bekeek de collectie al eens en geeft een eerste indruk op zijn blog https://geschiedenisvanaalter.blogspot.com/2021/05/aalterse-affiches-gedigitaliseerd.html

De tentoonstelling is te zien in het kunstencentrum ArtA’A (Stationsplein Aalter) van 22 mei 2021 tot 11 juni 2021. Daarna trekt zij verder door het Meetjesland.

Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Scroll naar boven