Lezing Vlaamse Napoleonsoldaten (10 december)

“In afwachting van ulieden antwoorde.” Vlaamse Napoleonsoldaten schrijven naar het Meetjesland.

Na het invoeren van de Franse conscriptie komen tienduizenden Vlaamse jongens als soldaat in vele uithoeken van Europa terecht. Brieven vormen hun enige link met de familie thuis. Waarom en waar bleven hun brieven bewaard? Wat leren ze ons over het soldatenleven (spoiler: weinig rooskleurigs)? Soldaten vroegen vaak geld aan hun ouders, maar hoe kregen ze dat in handen? Wat waren hun overlevingskansen in oorlogstijd? Met talrijke citaten in de oorspronkelijke taal.

U denkt waarschijnlijk, tiens, er was toch een lezing over zoeaven en hun brieven aangekondigd? Dat klopt, maar de spreker kan er door een (dringend geworden) medische ingreep niet zijn. Uitstel behoeft geen afstel te betekenen. We zijn ervan overtuigd dat we (zeker in deze korte tijdsspanne) een waardige vervanger hebben gevonden.

Het onderwerp zal velen kunnen boeien. Het is daarenboven meegenomen dat Napoleon flink in de belangstelling staan. Er is ook wel heel wat kritiek op de huidige belangstelling, maar we kunnen u verzekeren dat onze spreker zich wel houdt aan de historische realiteit.

De lezing zal plaatsvinden op 10 december om 10.30 in de Koperen Leeuw, Tieltsesteenweg 30, 9900 Eeklo.

Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Scroll naar boven