Erfgoed Aalter is een feit (27 maart)

Aalter, 28 maart 2019

Op 27 maart 2019 verscheen officieel het eerste nummer van Erfgoed Aalter, tijdschrift van de gelijknamige kring. Het nieuwe tijdschrift werd voorgesteld op woensdag 27 maart 2019 in brasserie De Litanie in Knesselare (zie foto’s verderop). Het wordt meteen duidelijk welke weg het tijdschrift uit wil: leesbare verhalen, foto’s en meer diepgaande historische artikels, soms ondergebracht in een vaste rubriek. De klemtoon ligt in dit eerste nummer op de 19de en de 20ste eeuw, waardoor heel wat onderwerpen voor de lezers heel herkenbaar zijn.

Inhoud eerste nummer

In de openingsbijdrage ‘Van de Sint-Hubertus tot De Litanie’ vertelt Jan Van de Casteele over de geschiedenis van de oudste Knesselaarse dorpskroeg. Gelegen in de schaduw van de kerk in Knesselare was het lange tijd een verzamelpunt voor kaarters, duivenmelkers, biljarters, bolders, vogelpikkers,…, zo noteert de auteur.

Na deze opener springen wij naar de andere kant van de fusiegemeente. Jonas Maebe is gefascineerd door de Franse periode en gaat op zoek naar sporen ervan in Lotenhulle. Aan de hand van de burgemeesters Martin Karel Van Doorne en Ferdinand Schacht toont hij aan hoe de lokale notabelen functioneerden en ook sterk verweven waren met bijvoorbeeld de elite uit een stad zoals Gent.

Jan Camerlinckx heeft het in een volgende bijdrage over een van de vele gevechten die zo tekenend waren voor het platteland destijds. Na een te lang herbergbezoek slaan enkele mannen aan het twisten in St.-Maria-Aalter. De vechtpartij heeft zware gevolgen en het voorval haalt de krant.

Ook een lied ontbreekt niet in dit eerste nummer van Erfgoed Aalter. Marc D’hooge kreeg een lied ter beschikking waarin een liefdesverhaal centraal staat. Een jongeling uit Ursel kreeg het zwaar te pakken van een cafédochter uit Vinkt. Zijn makkers bakten hem achteraf hiermee een poets door een valse liefdesbrief te schrijven. Het voorval werd achteraf nog dikwijls opgerakeld en in Ursel werd er zelfs een spotlied van gemaakt.

Peter Laroy kwam op het spoor van een Duitse soldaat die in de zomermaanden van 1940 in Aalter verbleef. De man hield een dagboek bij en dankzij De Wintertuin (een boek dat in 2018 een tijdje op de Nederlandse bestsellerlijsten stond) van Jan Konst kwamen merkwaardige dagboekfragmenten en foto’s tevoorschijn over deze oorlogsperiode. Peter Laroy kwam ook op het spoor van een postkaart geschreven door Hendrik Van Doorne uit Poeke. Het onderstreept andermaal dat de leerling van Gezelle ook na zijn decennialang verblijf in Engeland contacten bleef onderhouden met zijn kennissen daar.

Wie in de jaren 1950 een auto kocht bij de Aalterse handelaar Maurice Van den Heede kreeg daarbij ook gratis rijles erbij. Dat is alvast de conclusie van Erik Wille die getuigenissen optekende over Garage Van den Heede. Een pioniersverhaal toe de auto nog niet aan iedereen besteed was en files en mobiliteitsproblemen nog veraf waren.

Onder de sprekende titel ‘Een muile van lintjes’ (dialect voor een persoon die iets goed kan uitleggen) komt ook het dialect van Aalter in de kijker te staan. Erik Wille geeft enkele algemene wenken en schuift de hete aardappel (of erwt in dit geval) door naar taalkundige Chris De Wulf die het heeft over het kleine groene vruchtje, gekend als ‘irreweede’.

Dit eerste nummer van Erfgoed Aalter bouwt verder op de fundamenten van het vroegere tijdschrift Land van de Woestijne. Dat blijkt ook meteen uit een nieuwe vervolgaflevering van de belevenissen van De Bels (bezorgd door de familie Odilon Hallaert en waarvan de eerste afleveringen in de vernoemde publicatie verschenen in 2018). In dit stuk valt een en ander te lezen over een reis naar Gent per bargie om nieuwe kledij te kopen voor een wel heel bijzondere gebeurtenis destijds, de Eerste Communie.

De lezer kan tot slot ook zelf even raden welk vergeten voorwerp Erik Wille heeft gevonden of kan nog vol bewondering kijken naar de opvallende middenfoto die de verbinding over het kanaal in Aalter-Brug (1935) voorstelt.

Inschrijven – abonneren

Erfgoed Aalter telt 36 pagina’s, verschijnt 4 keer per jaar in kleurendruk en is rijkelijk geïllustreerd. De teksten zijn toegankelijk geschreven en roepen zin op in het verleden. Abonnee worden kan via overschrijving van 15 euro op rekeningnummer BE02 4426 5943 6140 van Erfgoed Aalter… Stuur dan ook even een berichtje naar erfgoed.aalter@gmail.com met vermelding van naam, adres  en telefoon.

Volg ons op de voet via onze blog!

Op de webstek van Erfgoed Aalter (http://www.erfgoedaalter.be) kunt u onze activiteiten volgen en ons archief raadplegen en krijgt u nog meer te lezen en te zien.  Wilt u op de hoogte blijven over onze activiteiten en meteen mee zijn met wat er op de webstek verschijnt, noteer dan in de linkerbalk uw e-mailadres en enter, zo simpel is het. Daarna ontvangt u onze nieuwsbrieven.

Ook te volgen via FacebookErfgoedaalter

Namens het bestuur en de medewerkers

Peter Laroy

Voorzitter

Medewerkers: Patriek Vanlaere, Filip Bastiaen, Jan Van de Casteele, Robert Verhelst, Walter Vervalle, Jan Defruyt, Jan Camerlinckx, Jonas Maebe, Joost Sturtewagen, Johan Engels, Dries Alyn, Arnold Strobbe, August Piers, Marc D’hooge, Paul Verhoestraete, Werner Roelandts, Erik Wille

Foto’s Paul Verhoestraete

Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Scroll naar boven