Eerste nummer van 2024: thema thuis

De zesde jaargang van Erfgoed Aalter start meteen met een themanummer. Net zoals in 2023 besloot de redactie het eerste nummer van 2024 in het teken te plaatsen van Erfgoeddag. Op die dag (21 april 2024) vinden overal in Vlaanderen activiteiten plaats die erfgoed, erfgoedverhalen en erfgoedbeleving in de kijker zetten. Centraal staat dit jaar het thema ‘thuis’. De medewerkers van Erfgoed Aalter gingen enthousiast met dit onderwerp aan de slag. 

Patriek Vanlaere, Johan Engels, Danny Maenhaut, Philippe Verleyen en Erik Wille beschrijven hoe het leven thuis verliep: de wekelijkse wasbeurt in de zinken badkuip, uitjes naar de visvijver met peetsje, rondleidingen in de lochting van nonkel, bouwen van een nieuwe woning of de zondagse noenstond. Los van alledaagse en misschien onverwachte dingen waren er ook wel zekerheden in het leven. Kerk en geloof brachten houvast, zoals Arnold Strobbe illustreert met het verhaal van Romanie Van Loocke. Marc D’hooge vertelt hoe de kermisdagen verliepen in Ursel. Chris De Wulf zet zijn bijdrage in het teken van de lenteschoonmaak en gaat op zoek naar de oorsprong van het woord ‘kuisen’.
 
De uitdaging van het verre onbekende leert hoe thuis een veilige haven is, aldus Eliane De Poorter. Zij weet dat het kasteel van Poeke reeds voor de Tweede Wereldoorlog op de toeristische kaart kwam te staan. Toeristen gaan zoek naar bijzondere plaatsen en merkwaardige huizen. Het Grammenshuis in Bellem was er zo een, zo meent Peter Laroy, zeker toen de Vlaamse activist Flor Grammens er op het einde van zijn leven terug ‘thuis’ was. Verder is er aandacht voor Knesselaarse landlopers, Aalterse onderwijzers en een stukje poëzie. Dit nummer bevat verder een merkwaardig panorama dat illustreert hoe de omgeving van ‘thuis’ verandert.
 
Tot slot signaleren we dat het tijdschrift 4 extra bladzijden telt vanaf jaargang 2024. Deze extra ruimte is netjes gevuld met foto’s over de viering van 1000 jaar Aalter in 1974. Ter gelegenheid van de 50-jarige herdenking van deze viering is dit een rode draad doorheen de lopende jaargang.
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Scroll naar boven