Vertoning film 1000 jaar Aalter (19 april)

In 2024 is het 50 jaar geleden dat Aalter zijn 1000-jarig bestaan vierde. 1974 was een jaar vol feestelijkheden. Een speciaal opgericht Komitee werkte talrijke initiatieven uit en het programma startte op zaterdag 20 april met de inhuldiging van de nieuwe bevlagging in het centrum. Dit werd muzikaal ondersteund door de Fanfare Eendracht en op het gemeentehuis werden de speciaal voor het feestjaar geselecteerde hostessen aangesteld.

Op zondag 21 april werd de viering officieel geopend met een jubelmis opgedragen door Mgr. Van Peteghem, bisschop van Gent. In de namiddag was er een internationale majorettenstapwedstrijd met tientallen muziekverenigingen. Dit mondde uit in een gezamenlijke uitvoering door alle korpsen van de mars “Duizend Jaar Aalter”, onder leiding van de componist Gerard Van De Casteele.

In de daaropvolgende weken wisselden de activiteiten af met sportwedstrijden, een tweedaags internationaal Jazzfestival, een Week van de Jeugd, opendeurdagen van de brandweer, tentoonstellingen over de Volksdevotie tot St.-Cornelius en “Oudt Aeltre”, een historische speur- en voettocht, de wedstrijd voor wielertoeristen “de 1000 minuten van Aalter”, een halve marathon en verbroedering met o.a. het Duitse Rothenburg. Als orgelpunt ging op 29 september de historische stoet “1000 jaar Aalter” uit, met als sluitstuk een groot volksfeest op de Markt.

In het teken van “Erfgoeddag 2024”, met als thema “thuis” presenteert Erfgoed Aalter op vrijdag 19 april 2024 de historische film over 1000 jaar Aalter 1974 in het Parochiaal Centrum Pax (19u30). Hierin komen de voorbereidingen en de talrijke organisaties in beeld en klank aan bod. De organisatoren van Erfgoed Aalter garanderen een avond vol leuke herinneringen, met o.a. het weerzien van illustere figuren en notabelen, waarvan enkelen ondertussen het tijdelijke met het eeuwige wisselden. Vooral de succesvolle stoet met medewerking van meer dan 1000 plaatselijke figuranten roepen de nodige emoties op. En hiervan leven er nog velen, wat een heuglijk weerzien zal opwekken.

Praktisch: de inkom is gratis en er zijn geen reservaties, maar de organisatoren vragen om uw voorziene aanwezigheid (naam en hoeveelheid personen) op voorhand telefonisch of per mail op te geven aan een bestuurslid of op het secretariaat via deze weg:

ERFGOED AALTER
Brugstraat 116, 9880 Aalter
09 374 41 07 –  0477/47.47.28

Mail: erfgoed.aalter@gmail.com

Nog even vermelden dat het eerste nummer van Erfgoed Aalter, uitgave eind maart 2024, speciaal gewijd is aan het Erfgoedthema “thuis”. Het ligt tevens in de bedoeling om in 2024, 50 jaar na het feestjaar, enkele fotoreportages te publiceren met betrekking tot 1000 jaar Aalter in het tijdschrift voor heemkunde en geschiedenis.

Abonnementen zijn nog steeds te verkrijgen aan de democratische prijs van 20 euro voor 4 nummers per jaar. Meer info is terug te vinden op deze pagina.

Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Scroll naar boven