Decembernummer Erfgoed Aalter

Erfgoed Aalter nodigde in 2023 auteurs en medewerkers uit om in het kader van Erfgoeddag na te denken rond het thema Beestig Erfgoed. Ook in het laatste nummer van de lopende jaargang valt er nog wat dierenplezier te rapen. In iedere deelkern verenigden zich beoefenaars van duiven- en vinkensport, volkssporten bij uitstek. Philippe Verleyen graaft in het verleden van deze verenigingen, die naast het sportieve ook veel aandacht hadden voor sfeer en gezelligheid.

Dat laatste was zeker ook het geval bij de in september 1948 in Aalter opgerichte vereniging ‘Den Blok’. Bij kermissen en andere feestgelegenheden doken de leden op en waren nooit om een stunt verlegen. Interessant en niet onbelangrijk detail is het gegeven dat ook de latere burgemeester Jan De Crem deel heeft uitgemaakt van deze groep. Patriek Vanlaere brengt het verhaal aan de hand van uniek archiefmateriaal en getuigenissen.

Aalter en zijn kastelen blijven eveneens een bron van inspiratie. Jan Camerlinckx gaat dieper in op het stervormig drevenpatroon in het park van het kasteel van Poeke, de zogenaamde ‘Zevensterre’. Hij ziet het als een waardevol stuk erfgoed en vraagt zich af in welke mate dit patroon in de toekomst eventueel behouden blijft. Dezelfde auteur duikt in het verleden van een ander kasteel. Jules Van Besien, bewoner van het kasteel op het domein Blekkerbos was een boeiende figuur die als autopionier misschien wel in contact kwam met de bekende auteur Maurice Maeterlinck.

Peter Laroy blijft twee keer in de buurt van het kanaal en duikt in de kranten. In de 17de eeuw fungeerde het kanaal Gent-Brugge in Bellem als barrière tijdens de Frans-Nederlandse oorlog (1672-1679). In de pers van die tijd zijn hier sporen van terug te vinden. Oorlogshandelingen vernielden tijdens de Tweede Wereldoorlog ook de brug in Aalter. In september 1946 plaatste de krant Het Laatste Nieuws hier enkele kanttekeningen bij. Een brug over het kanaal was ook in Knesselare lange tijd een heet hangijzer. Met uniek fotomateriaal schetst Paul Verhoestraete het verhaal van deze verbinding in Hoekestraat.
Panorama Lotenhulle (1910). Centerfoto Erfgoed Aalter 2023-4.
Een panoramafoto van Lotenhulle siert het midden van het nieuwe nummer en toont in detail de dorpskern rond 1910. Patriek De Meyer graaft verder in het verenigingsleven van datzelfde dorp met een bijdrage over de eerste oogstfeesten in Lotenhulle, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Danny Maenhaut duikt in zijn eigen familiegeschiedenis en rakelt zo tegelijkertijd verhalen uit Ursel en de Eerste Wereldoorlog op. 
 
In de vaste rubrieken verneemt de lezer van Chris De Wulf waar het woord ‘Tabbaard’ voor staat en hoe dit is ontstaan. Erik Wille schetst het spanningsveld tussen het Algemeen Nederlands en dialect. Als uitsmijter van dit nummer bekijkt Wille zoals steeds een mysterieus voorwerp dat een van lezers van het tijdschrift bezorgde. 
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Scroll naar boven