Eerste nummer Erfgoed Aalter 2023 is beestig goed

In 2023 staat Erfgoeddag in het teken van ‘beestig erfgoed’. Het eerste nummer van de nieuwe jaargang van het tijdschrift Erfgoed Aalter is daarom een themanummer waarin de dieren centraal staan.

Kunstwerken met dieren op het Aalterse grondgebied inspireerden Jan Defruyt om een stukje te schrijven over monumenten op Hof van Praet en de Molenkouter in Aalter-Centrum. Even kunstig zijn soms de duiventorens die hier en daar nog te vinden zijn. Peter Laroy brengt er in dit nummer wat achtergrond bij. Verder is er vliegend dierenerfgoed terug te vinden in verhalen over bijen (St.-Maria-Aalter door Jean Camerlinckx) over de kauw van Guido Gezelles Poekse leerling Hendrik Van Doorne (door Arnold Strobbe) en de uil van Peetje Pol uit Aalter-Brug (Philippe Verleyen).

Met de geit als mascotte van een RAF-squadron op het Urselse oorlogsvliegveld (Philippe Verleyen) en de hond als gezelschaps- en lastdier (Erik Wille) geeft de redactie ook ruimte aan de kleine huisdieren. Opmerkelijk is verder het verhaal over schapen en schapers. Een stuk met veel illustraties gebaseerd op eigen ervaring van auteur Henk De Clercq en interviews van schapers uit diens familie. Het Lam was ook de naam van een gekend café op de Aalterse markt. Dit gegeven vormt de aanleiding voor Philippe Verleyen en Jan Defruyt om eens te kijken welke dieren nog in de naamgeving van de herbergen terecht zijn gekomen.

Het Sint-Elooifeest in Aalter in de jaren 1930

Oudere inwoners van Knesselare en Ursel herinneren zich zeker nog dat er in het Drongengoed everzwijnen rondliepen. Antoine en Louise zoals ze werden genoemd mochten daarom zeker niet ontbreken in dit beestig nummer. Stukjes over de otter (Peter Laroy) en het rund (Chris De Wulf) en een centerfoto van de paarden op het St.-Elooifeest vervolledigen dit nummer.

De redactie van Erfgoed Aalter had oorspronkelijk de bedoeling om per letter van het alfabet een dierenverhaal te brengen. De medewerkers leverden echter zo veel boeiende verhalen dat in dit nummer nog maar 12 letters (ABDG HKLO RSUZ) konden worden opgenomen. De bedoeling is om de dierenverhalen in de resterende nummers van de lopende jaargang op te nemen.

Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Scroll naar boven