Erfgoed Aalter duikt 2023 in

Het openingsartikel van het laatste nummer van Erfgoed Aalter 2022, geschreven door Eliane De Poorter, behandelt een stukje geschiedenis van het Bellemse Craene- of Kerkegoed. Het pand ligt recht tegenover het GOC Bellem: op die historische locatie bevindt zich intussen het restaurant Bell Amuse.
Het dorpsplein van Bellem in lang vervlogen tijden

Danny Maenhaut ging dan weer op zoek naar de achtergrond van een oude wegwijzer die hij bij familie terugvond. Het brengt Ursel in beeld als knooppunt van buurtspoorwegen. Philippe Verleyen heeft het over het hulpcomité tijdens de Eerste Wereldoorlog. Joseph Rysenaer, toenmalig directeur van de textielfabriek in Aalter-Brug, zette zich hard in om de ergste noden in die moeilijke tijden te lenigen.

Verder verneem je meer over een caféruzie met dodelijke afloop in Knesselare (Peter Laroy), een fikse hagelbui in Lotenhulle (Jonas Maebe) en Patriek De Meyer beschrijft hoe er op het einde van WO2 nog meer uit de lucht viel in Poeke. Een verdwenen café en kapel in St.-Maria-Aalter vormen voor Jan Camerlinckx een mooie herinnering aan ’t Hoekske. Het brengt ook een en ander teweeg in de schoonfamilie van secretaris Patriek, want hun overgrootvader bevindt zich op één van de foto’s.

In de vaste rubrieken etymologie en Muile van lijntsjes heeft Chris De Wulf het over het dialectwoord ‘Wèister’ en Erik Wille over de regels van het spelen met de pietjesbak. In “Wat is dat” is het terug raden naar een mysterieus voorwerp. De centerfoto tot slot toont de Villa Kraenepoel in al zijn glorie.

Meer lezen? Dankzij de steun van vele abonnees en sponsors blijft ook voor 2023 de abonnementsprijs onveranderd. Voor 15 euro ontvangen abonnees vier nummers boordevol erfgoedverhalen uit Aalter, Aalter-Brug, Bellem, Knesselare, Lotenhulle, Poeke, Sint-Maria-Aalter en Ursel. Wie nu inschrijft, ontvangt nog gratis nummer 04/2022 als extraatje.

De bewuste kapel in Maria-Aalter
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Scroll naar boven