Vierde nummer Erfgoed Aalter verschenen

Op vrijdagavond 16 december 2022 vond de jaarvergadering plaats van Erfgoed Aalter in het Gemeentelijk Ontmoetingscentrum Bellem. Bijna honderd aanwezigen trotseerden de koude van de donkere decemberavond om te genieten van een optreden van de Aalterse volkszanger Erik Wille ondersteund door accordeonist Luc De Sutter en beeldprojectie door Patriek Vanlaere. Hij bracht pakkende getuigenissen uit de Tweede Wereldoorlog, afgewisseld met een verhaal over de donkere oorlogsjaren en de toen gezongen marktliederen. Het publiek zong met veel enthousiasme de refreinen mee en neuriede zachtjes bij het horen van de toenmalige populaire songs van Vera Lynn en Marlene Dietrich.

In Erfgoed Aalter 2022.4 gaat Danny Maenhaut op zoek naar het verhaal achter deze wegwijzer

De aanwezigen kregen reeds een tip van de sluier opgelicht van het nieuwe nummer van Erfgoed Aalter dat letterlijk vers van de pers was en rond de kerstdagen in de bus valt van de intussen meer dan 700 abonnees. Het openingsartikel van de hand van Eliane De Poorter behandelt toevallig ook de geschiedenis van het Bellemse Craene- of Kerkegoed uit Bellem. Het pand ligt recht tegenover het Bellemse ontmoetingscentrum: op die historische locatie bevindt zich intussen het restaurant Bell Amuse.

Eten of eerder het gebrek eraan komt aan bod in het volgende artikel waarin Philippe Verleyen het heeft over het hulpcomité tijdens de Eerste Wereldoorlog. Joseph Rysenaer, toenmalig directeur van de textielfabriek in Aalter-Brug, zette zich hard in om de ergste noden in die moeilijke tijden te lenigen. In die textielfabriek werkte in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog een jongeman uit Knesselare. Tijdens een van de traditionele zondagse caféruzies op het platteland haalde hij uit met zijn mes. Zijn slachtoffer overleed en de zaak zorgde voor de nodige beroering in Knesselare (artikel Peter Laroy). Ook voor onrust zorgde in 1812 een fikse hagelbui in Lotenhulle, aldus auteur Jonas Maebe. Klimaat is nu actueel maar ook in vroegere tijden ondergingen de mensen de gesel van de natuur. De kerk raakte beschadigd en dat leidde tot de nodige zorgen.

Dat er naast hagel ook andere zaken uit de lucht kunnen vallen bewijst het artikel van Patriek De Meyer. Hij beschrijft hoe op het einde van de Tweede Wereldoorlog enerzijds de bemanning van een Amerikaanse bommenwerper en anderzijds een zweefvliegtuig in de omgeving van Poeke naar beneden kwamen. Een verdwenen café en kapel in St.-Maria-Aalter vormen voor Jan Camerlinckx de aanzet voor een uitgebreid verhaal. Danny Maenhaut ging dan weer op zoek naar de achtergrond van een oude wegwijzer die hij bij familie terugvond. Het brengt Ursel in beeld als knooppunt van buurtspoorwegen.

In de vaste rubrieken heeft Chris De Wulf het over het dialectwoord ‘Wèister’, Erik Wille over de regels van het spelen met de pietjesbak, is het terug raden naar een mysterieus voorwerp (Erik Wille) en zijn er beschouwingen rond een briefkaart uit 1919 (Peter Laroy). Enkele lezers bezorgden verder nog interessante informatie over eerder verschenen artikels. Redactiesecretaris Jan Defruyt stroomlijnt dit in de rubriek Een lezer vertelt... De centerfoto tot slot toont de Villa Kraenepoel in al zijn glorie.

Meer lezen: dankzij de steun van vele abonnees en sponsors blijft ook voor 2023 de abonnementsprijs onveranderd. Voor 15 euro ontvangen abonnees vier nummers boordevol erfgoedverhalen uit Aalter, Aalter-Brug, Bellem, Knesselare, Lotenhulle, Poeke, Sint-Maria-Aalter en Ursel.

Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Scroll naar boven