Vanaf het einde van de 18de eeuw kwamen meer mensen zich vestigen op het ‘Aalters Hoekske’, later de parochie St.-Maria-Aalter. Dat ging samen met de ontginning van het daar nog aanwezige veld door een aantal grootgrondbezitters. De beste gronden werden omgezet tot akkers en op de minder geschikte bodems werd bos aangeplant. De bossen verschaften werk, niet alleen voor het aanplanten en rooien van bomen, maar ook voor het verwerken van hout.
Eén van die activiteiten was de lattenklieverij. Aangelokt door het aanwezige hout, de vele beschikbare handen en de lage lonen vestigde het bedrijf Lemahieu zich in Beernem en St.-Joris. Veel mensen van Maria-Aalter gingen in het ‘lattekot’ werken. Anderen werkten thuis voor het bedrijf of voor zichzelf. Ruim een halve eeuw bloeide de lattenklieverij in de streek. Nieuwe materialen om plafonds te maken verdrongen deze activiteit na de Tweede Wereldoorlog. De lattenklieverij werd geschiedenis…
Maak kennis met het lattenklieven in Maria-Aalter en omgeving. Dit ambacht bestond erin om boomstammen te klieven tot dunne plafondlatjes. Benieuwd hoe het allemaal in zijn werk ging?
We verwelkomen u graag op een tentoonstelling daarover in de kerk van Maria-Aalter op 10, 11 en 12 mei 2019.
Programma:
Opening op vrijdag 10 mei om 19.30 uur met digitale lezing over ‘de lattenklieverij’ door Jean Camerlinckx.
Op zaterdag 11 mei is de tentoonstelling geopend van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur. Op zondag 12 mei van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur.
De expo Lattekot 2.0 is een initiatief van CAG in samenwerking met Gemeente Beernem, Provinciaal bezoekerscentrum Bulskampveld, Heemkndige Kring Bos en Beverveld en Cultuur Historische Kring Sint-Joris. Meer info: http://www.collectiebulskampveld.be