Oud klooster Knesselare wacht op bestemming

Pieter De Crem lanceerde vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen het idee om het oude klooster van Knesselare aan te kopen . Het gaat om een van de oudste gebouwen van de gemeente. De eerste pasjes zijn gezet: wat zou dat kosten, en wat gaan we ermee doen?

Een van de oudste prenten van het klooster. Eerste helft 20ste eeuw

Het voormalig klooster in de Kloosterstraat werd in 1855 gebouwd door de zusters van Liefde met het doel er “niet alleen de meisjes te onderwijzen, maar in de eerste plaats het verplegen van arme ouderlingen en het bezorgen van onvermogende weezekinderen” (E. Soens, 1915).

Het klooster werd in 1891 overgedragen aan de Franciscanessen van Gent, ‘geheeten Crombeen’.

Na tientallen jaren onderwijs te hebben verzorgd in kantschool, breischool, naaischool, zondagonderwijs in de ‘adultenschool’ en huishoudklassen, in kleuteronderwijs, lager onderwijs, en secundair onderwijs, vertrokken uiteindelijk ook de laatste kloosterzusters naar andere oorden. De gebouwen werden uiteindelijk eigendom van de Broeders van Liefde, en hun opvangcentrum Bethanië.

Tot uiteindelijk ook Bethanië de deuren sloot. Even huisden er ook een behoorlijk aantal vluchtelingen. Tot uiteindelijk ook dit initiatief doodbloedde. Sindsdien staan de verbouwen te verkommeren, al zijn er nog een paar bewoners op de site.

Aankoop

In volle verkiezingstijd liet Pieter De Crem weten dat Aalter het klooster zou kopen. Uiteindelijk bleek het toch meer te gaan om de ‘intentie’ om de site aan te verwerven. Lees hierover Knesselaars klooster te koop? En Hoe de verkoop van het klooster verkiezingsnieuws werd.

De mooie binnentuin. Vroeger. (Foto Paul Verhoestraete)

In februari keurde de gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente de aankoop van het oude klooster principieel goed. Maar het blijft onduidelijk wat er uiteindelijk met de site zou gebeuren. Een schatter moet de prijs bepalen, en het is ook nog wachten over een grote studie over de openbare gebouwen van Knesselare.

De oppositie stemde niet mee, omdat nog niets bekend was over het prijskaartje en vervolgens bestemming van de gebouwen.

“We weten dat de Broeders van Liefde het klooster in Knesselare willen verkopen. Nu moet de waarde van het gebouw geschat worden door een commissaris van het agentschap Binnenlands Bestuur. Zo werkt het systeem nu eenmaal”, repliceerde burgemeester Hoste van Aalter. Het is uiteindelijk de gemeenteraad die moet dan beslissen. Dat is helemaal geen blanco cheque.

Panoramisch zicht op de site

De kloostergebouwen zijn verouderd, sommige delen dateren nog uit de jaren 1800. Er is ook een grote tuin. De site is 13.000 vierkante meter groot. Of men zal kiezen voor renovatie of nieuwbouw is dus ook nog niet duidelijk.

“We gaan een grondige studie uitvoeren om te zien welke behoeftes er nog zijn in Knesselare”, aldus nog Hoste.  Na de fusie resten er in Knesselare nog veel mensen, maar al bij al weinig personeel. Waar eerder werd gesproken over een soort polyvalent dienstencentrum, wordt nu ook verwezen naar de huisvesting van gemeentelijke diensten, naar ruimte voor verenigingen, en zeker ook naar extra groene speelruimte, meldde  Het Nieuwsblad in februari. De site ligt net naast de Sint Franciscus Basisschool. Groen zou een nieuwe stek voor de verenigingen liever rond de sportsite zien, waar parkeerplaats beschikbaar is.

Ondertussen staat het klooster helemaal leeg. Dat de Broeders nog plannen zouden hebben om de kloostersite te gebruiken voor hun hoogste klassen (4de tot 6de leerjaar) die nu aan de overkant van de Kloosterstraat les krijgen in een nog veel ouder gebouw (de vroegere jongensschool), is weinig waarschijnlijk. Voor die leerlingen zou er volgens sommige bronnen een nieuwbouw komen aan de andere kant van de school.

Meer info: lees hieronder een paar artikels, gepubliceerd op de website http://www.knesselaarsnieuws.net

Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Scroll naar boven