Zomernummer Erfgoed Aalter

Het nieuwe nummer van Erfgoed Aalter viel deze week in de bus bij ruim 740 abonnees. Het is terug een uitgave met voor elk wat wils en met een variatie aan erfgoedverhalen uit de Aalterse deelkernen. Beginnen doen wij in het verre buitenland. Op 30 juni 1960 werd Belgisch-Congo onafhankelijk. De daaropvolgende maanden zocht de jonge staat naar een nieuw evenwicht. Er volgde een onrustige periode. Belgische militairen trokken naar Afrika om er landgenoten te beschermen. Tijdens een van die missies kwam een groep Belgische soldaten terecht aan de verkeerde kant van de grens. Ze belandden voor zes maanden in gevangenschap en kregen in de nationale pers bekendheid als ‘de acht van Stanleystad’. Onder hen bevond zich ook Willy Guidé uit Knesselare. Paul Verhoestraete kijkt terug op deze gebeurtenis en over de emoties die dit in Guidés thuisgemeente losweekte.

Oorlogsgeweld was er in mei 1940 ook in Poeke. Op 23 mei liet Paul Van Vynckt er het leven tijdens een bombardement. Patriek De Meyer tekende het verhaal op in het kader van een familiekroniek. Oorlogsslachtoffers zijn eveneens terug te vinden op het monument voor de gesneuvelden dat in Aalter op 11 juli 1920 is ingehuldigd. Een postkaart met een merkwaardige foto inspireert Peter Laroy tot enkele beschouwingen over dit gedenkteken. Dezelfde auteur start in dit nummer de nieuwe rubriek LiterAalter waarin literaire figuren uit de gemeente in de kijker worden gezet. Maria Bultinck-D’Hanis uit Bellem komt als eerste aan de beurt, met een weinig gekend verhaal van haar hand.

Verder schetst Danny Maenhaut op treffende wijze het Aalter van zijn jeugdjaren. Het valt hem op dat heel wat gebouwen uit de jaren 1950 en 1960 intussen zijn verdwenen. Dit geldt ook voor het postkantoor dat er ooit was in St.-Maria-Aalter. Henri De Baets en Jan Defruyt duiken in de herinnering. Met een gelijkaardige nostalgische blik halen verder Arnold Strobbe (biografische schets Romanie Van Loocke), Gust Piers (abdis Sabine Bruggheman uit Ursel) en Philippe Verleyen (Godelieve van Gistel, patroonheilige Aalter-Brug) herinneringen op aan het zogenaamde rijke Roomse leven dat ooit zijn stempel drukte op de samenleving.

Het nummer sluit af met vaste rubrieken zoals het mysterieuze voorwerp (aangereikt door Jan Defruyt), het thema 1000 jaar Aalter (Norbert Devolder), aanvullingen van aandachtige lezers, de centerfoto (vinkenzetting), de telex en een stukje taalkunde. Chris Dewulf gaat daarin op zoek naar de herkomst van de uitdrukking ‘Zo zot als een deur’. Het wordt duidelijk dat die deur maar weinig heeft te zien met het bouwkundige element dat kamers afsluit…

Postkaart van C. Lambrecht aan Art Kneberg in de VS (1920)
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Scroll naar boven