Tweede nummer Erfgoed Aalter 2022

Steven Vyncke (1938-2021) was als keramiekkunstenaar goed gekend in Ursel en omgeving. “Wie heeft er geen zonnebloem, zeemeermin, duivenvlucht, boom, stamboom, vissen, kapstok, noem maar op bij Steven laten ontwerpen. Zijn creatiedrang was niet te stoppen,” aldus Danny Maenhaut in een mooi en interessant overzichtsartikel in het nummer van Erfgoed Aalter (2022, 2) dat eind juni 2022 van de persen rolde. De auteur schetst Vyncke als mens en onderstreept dat hij een goed leven heeft geleid, met aandacht voor zijn medemens. Interessante illustraties maken van het artikel een stevige opener.

Veel fotomateriaal ook in een bijdrage over Bellem. Een fotoreportage uit een tijdschrift in 1930 laat zien hoe de mensen uit de omgeving van ‘de vaart’ op straat kwamen om de nieuwe brug in te huldigen. Verder is er in deze editie aandacht voor bijzondere figuren (de Gentse nijveraar D. Vanderhaeghen, die een fabriek had in Aalter-Brug), interessante gebouwen (het kasteel van Poeke maar ook de ‘estaminets’ aan het station van St.-Maria-Aalter) en merkwaardige objecten (de relieken in de Aalterse St.-Corneliuskerk).

De nieuwe brug in Bellem (ca. 1930). Uit: Ons Land in Woord en Beeld, 22 maart 1930
In een periode waarin een energiecrisis dreigt is het derde deel van het verhaal over garagist Octaaf Strobbe uit Knesselare een mooi tijdsdocument. Zo leren wij dat de opkomst van de wagen vanaf de jaren 1960 resulteerde in een gigantische stijging van de verkoop aan Strobbes Shell-benzinestation. Waar in het startjaar 1960 nog 150.000 liter benzine werd ‘getankt’ noteerde Strobbe 15 jaar later, in 1975, dat er bijna 1 miljoen liter door de pompen stroomde. Een andere crisis, een voedselcrisis, is tegenwoordig ook terug een niet meer ondenkbare realiteit. Een deel van de bevolking herinnert zich nog de laatste grote schaarste aan levensmiddelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een stuk over voedselvoorziening en rantsoenzegels in Lotenhulle maakt duidelijk hoe het er toen aan toeging.

In de vaste rubrieken komt de lezer tot slot meer te weten over volkse kinderspelen (‘Moarplen’), wasspelden en ‘persijnen’ (rolluiken). De telex zet de actualiteit van het erfgoedgebeuren in Aalter en omgeving nog eens op een rij.

Dit nummer bevat bijdragen van (in alfabetische volgorde) Jean Camerlinckx, Patriek De Meyer, Chris De Wulf, Peter Laroy, Danny Maenhaut, Germaine Malfrère, Arnold Strobbe en Erik Wille. 

Erfgoed Aalter is het tijdschrift voor heemkunde en geschiedenis van de gelijknamige vereniging. Een jaarabonnement kost 15 euro (4 nummers). Meer info kunt u terugvinden op deze pagina.

Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Scroll naar boven