Dit vind je in herfstnummer jaargang 2020

Op 1 oktober 2020 belandde bij de abonnees van Erfgoed Aalter het nieuwe nummer in de bus. Een blik op de inhoud:

De lezer vindt er interessante verhalen over het feestcomité van Aalter-Brug dat 70 jaar bestaat, een mysterieuze voorspelling uit Poeke, een noodlottige kermisdag in Lotenhulle (1901), een merkwaardige kruisweg in de kapel van Menas in Maria-Aalter, een nagedachtenis aan Willy Van Hecke, als centerfoto twee prachtige kermisaffiches anno 1913 en 1930, het vervolg van het manuscript van De Bels uit Bellem, een interview met Clara Van Parijs verblijvend in het Zorgcentrum van Ursel, een toelichting over het DIALECTREGISTER dat binnenkort verschijnt, een etymologische uitleg over een “schis” en een mysterieus voorwerp in de rubriek “Wat is dat?”.

Bijzonder prikkelend is deze keer de rubriek Gebouw met verhaal. Auteur Patriek Vanlaere ging op verkenning in een merkwaardig en opvallend huis in de Bellemstraat in Aalter, vlakbij de kruising met de Molenstraat. Het gebouw ziet er min of meer uit als een Engelse cottage. Het is opgetrokken in 1925 door de Aalterse aannemer Cyriel Vanaverbeke. In het beeld van de straat staat de woning in contrast met de huizen in Amerikaanse stijl die reeds voor de Eerste Wereldoorlog werden gebouwd in de Bellemstraat. Erfgoed Aalter kreeg een rondleiding in de woning die werd gerenoveerd en gemoderniseerd enkele jaren geleden.

In de telexrubriek valt verder de vermelding op van de biografie die is verschenen van de Aalterse bouwondernemer André Saelens. Hij beschrijft in dat boek uitgebreid zijn familie maar ook zijn carrière als aannemer en promotor van tientallen appartementen over geheel België maar vooral aan de kust. Het boek is voor geïnteresseerden gratis te verkrijgen (zolang de voorraad strekt) via e-mail naar ann@saelens.be.

Peter Laroy

Meer lezen: Een abonnement op Erfgoed Aalter kost 15 euro voor een jaargang. Aanmelden via erfgoed.aalter@gmail.com of telefonisch via secretaris Patriek Vanlaere (0477 47 47 28).

Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Scroll naar boven