Geschiedenis Sint-Corneliusgilde te boek

In september 2020 verscheen het boek 400 jaar Sint-Corneliusgilde Aalter. 1620-2020. Auteur is Germain Malfrère, voorzitter van deze oudste bestaande parochiale vereniging in Aalter. De statuten gaan terug tot 1620. Anno 2020 zijn er nog ongeveer een 80-tal leden lid van deze eerbiedwaardige gilde. Naast de verering van de patroonheilige St.-Cornelius besteedden de leden veel aandacht aan de ontwikkeling van het publieke en het persoonlijke geloofsleven. Op de bevolking maakten zij indruk door het dragen van de flambeeuwen tijdens processies of door het ondersteunen van het borstbeeld van de H. Cornelius bij de jaarlijks rondgang.

De heilige Cornelius genoot vooral verering in de kermisdagen die in Aalter werden georganiseerd na diens naamdag (16 september). Decennia lang kwamen bedevaarders van heinde en verre om de zogenaamde Aalternuchting mee te beleven. Dit waren de dagen bij uitstek voor de gildeleden om hun inzet tentoon te spreiden.

In het boek kijkt de auteur verder dan enkel maar naar het verleden van de gilde. De auteur heeft aandacht voor de ruime parochiale geschiedenis en voor de H. Corneliusverering in breder perspectief. In opvolging van de enkele jaren geleden opgesteld inventaris van kerkgoederen bevat deze uitgave foto’s van altaren, glasramen, kerkgewaden, kelken, cibories, monstransen, kandelaars en vaandels die in de St.-Corneliuskerk Aalter te vinden zijn. Enkele mooi sfeerbeelden van het interieur zijn de kroon op het werk van deze mooie synthese met aandacht voor het lokale religieus erfgoed. Net daarom ondersteunde Erfgoed Aalter mee de uitgave van deze publicatie.

Het boek kost 10 euro en is te verkrijgen bij de auteur, Keltenlaan 17, Aalter.

Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Scroll naar boven