Tweede nummer Erfgoed Aalter is er!

Eind juni 2019 is het tweede nummer van Erfgoed Aalter van de persen gerold. De redactie heeft zich geëngageerd om in ieder nummer alle deelkernen van de nieuwe fusiegemeente Aalter aan bod te laten komen. En dat is in dit nummer ook het geval.

Het openingsartikel is gewijd aan de familie Bruggheman uit Ursel, meteen ook een aanleiding om een mooie aquarel van de gekende Villa Maria op te nemen.

Wie kent Villa Maria in Ursel niet? De familie Bruggheman, bouwheer van de ‘villa’, komt uitgebreid aan bod in Erfgoed Aalter 2. Erik Wille zorgde voor een prachtige aquarel.

Als u zich afvraagt hoe onze omgeving verandert, dan moet u beslist het stukje over Aalter-Brug bekijken. Verleden en heden worden er naast elkaar in beeld gebracht.

Branden konden in het verleden bijzonder zware gevolgen hebben. Dit was zeker het geval in droge zomerperiodes, zoals blijkt uit een verhaal uit St.-Maria-Aalter uit 1903. Een brokje cultuurgeschiedenis vindt de lezer terug in enkele historische gedichten die het landelijke Poeke in al zijn schoonheid bezingen.

Diverse media berichtten de voorbije maanden over de opmars van de wolf in West-Europa. Het dier is inderdaad niet zo vreemd aan onze streek. Ooit bestonden er zelfs heuse wolvenjagers, die betaald werden als ze de poot binnen brachten bij de overheid. Er is nog zo’n poot uit Knesselare bewaard en dat levert een mooi verhaal op.

Ook dialectliefhebbers komen terug aan hun trekken. De lezer verneemt meer over de juiste schrijfwijze en kan meteen oefenen met het woord ‘gekarnaoGeld’, dat uitvoerig wordt toegelicht.

In de vaste rubrieken is er aandacht voor Lotenhulle (centerfoto), Aalter (postkaart van de ‘gendarmerie’) en Bellem (vervolgaflevering De Bels). Tot slot kan de lezer even stil staan bij een mysterieus voorwerp uit het verleden.

De Aalterse rijkswachtkazerne kort na de bouw begin van de 20ste eeuw. Ook anno 2019 is het gebouw in de Brugstraat Aalter nog goed herkenbaar. Lees er meer over in Erfgoed Aalter 2.

Erfgoed Aalter nummer 2 valt begin juli bij de abonnees in de bus. Het goede nieuws is intussen dat deze groep lezers flink is gegroeid. Na een intense wervingscampagne is de kaap van 600 abonnees in zicht. De inwoners van het nieuwe Aalter zijn duidelijk geïnteresseerd in het verleden en erfgoed van hun nieuwe gemeente. Wij wensen de lezers veel leesplezier toe tijdens de zomerse dagen.

PS: Abonnee worden kan nog steeds. Wie nu intekent krijgt ook nog het eerste nummer bezorgd! Contactgegevens: zie elders op deze site.

Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Scroll naar boven