Het jaar 2024 is intussen over de helft. De herfst is begonnen, de avond valt vroeger en dus een ideaal moment om knus in de zetel te duiken met het nieuwe nummer van Erfgoed Aalter (2024.3). Het is een opvallend rijk geïllustreerd nummer geworden. De centerfoto brengt een beeld van het dorp van Poeke in lang vervlogen tijden. Ook van de vroegere brug in Bellem zijn intussen enkele mooie foto’s gevonden en hier afgedrukt.
De voorbije maanden was op aangeven van het lokale bestuur heel wat te doen rond kunstschilder Antoon De Clerck. Erfgoed Aalter blikt terug op deze activiteiten en vond nog twee mooie verhalen van vrouwen die een inspiratiebron waren. In de reeks rond 1000 jaar Aalter gaat de aandacht naar een hondenkoers die in 1974 in het kader van het feestjaar is georganiseerd. Datzelfde jaar vond ook een bevrijdingstocht plaats om de Poolse bevrijders uit 1944 te herdenken. Aalter-Brug, waar gevechten plaatsvonden op het einde van de oorlog, staat steeds centraal in deze herdenkingscultuur.
Een interessante bijdrage tot de geschiedenis van het verenigingsleven van de gemeente vormt een bijdrage over een groep uit Ursel. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er een Vlaamsgezinde katholieke studentenbond actief onder de naam De Rodenbachvrienden. De leden van de bond betekenden later heel wat voor het dorp. In St.-Maria-Aalter speelde de familie Mast dan weer een belangrijke rol rond de eeuwwisseling. Als eigenaars van de domeinen Schuurlo en Blekkervijver drukten zijn hun stempel op de ruimtelijke ontwikkeling van de plaats.
De actuele oorlogssituatie in Oekraïne en het Midden-Oosten heeft intussen velen terug bewust gemaakt van het gevaar dat uit de lucht komt. In de jaren 1930 probeerde de overheid de bevolking hierop voor te bereiden. Adhemar De Poorter uit Aalter was een van die mensen die aan deze acties deelnam en hiervoor een opleidingsbrochure schreef. Schrijven deed ook Alfons Van Loo die in de jaren 1890 in Knesselare woonde. De man pende ondanks zijn handicap een uitvoerig oeuvre bijeen met godsdienstige werken maar ook met kinderverhalen.
Een belangrijk gegeven voor de regio was de wekelijkse markt in Aalter. De wortels van deze traditie gaan terug tot in de 17de eeuw. Na de Belgische onafhankelijkheid zette de gemeente hier sterk op in en was er ook een traditie van jaarmarkten (voorjaar en najaar). Anno 2024 heeft intussen ook de zaterdagse boerenmarkt zijn bestaan verzekerd.
Dit nummer bevat ook afleveringen van meer uitgebreide verhalen zoals over het rijke Roomse leven in Lotenhulle en over Aloïs Van Vynckt, oorlogsburgemeester van Poeke. In de vaste dialectrubriek komen volkse kinderspelen (haasje over) en de vervoeging van het woord ‘ja’ aan bod. Tot slot is er zoals steeds het onbekende voorwerp en lokaal erfgoednieuws in de telex.
Op dat vlak viel er de voorbije zomer ook minder goed nieuws te rapen. Dries Alyn, penningmeester van Erfgoed Aalter en jarenlang geëngageerd voor lokale geschiedenis, overleed op 22 juli 2024. Het bestuur herdenkt hem in dit nummer met een uitgebreid en persoon in memoriam. Erfgoed Aalter organiseert postuum en ter ere van Dries ook een filatelistische tentoonstelling (13 september-13 oktober) in WZC Veilige Have.
Aan dit nummer van Erfgoed Aalter werkten volgende auteurs mee: Jean Camerlinckx, Ronny Debbaut, Jan Defruyt, Marc D’hooge, Patriek De Meyer, Chris De Wulf, Peter Laroy, Danny Maenhaut, Arnold Strobbe, Christine Van Durme, Philippe Verleyen, Elie Verleysen en Erik Wille.