Herfstnummer Erfgoed Aalter

Terwijl de bladeren van de bomen vallen, valt het nieuwste tijdschrift van Erfgoed Aalter in de brievenbus van meer dan 700 enthousiaste abonnees. Dit nummer is opnieuw een kist boordevol illustraties en boeiende verhalen over het verleden van de verschillende deelkernen van Aalter.

In deze editie introduceert Erfgoed Aalter de gloednieuwe rubriek genaamd ‘fotoalbum’. Veel gezinnen en verenigingen hebben ergens een vergeten album liggen, vol met kostbare plaatjes en foto’s die herinneringen koesteren aan bijzondere gebeurtenissen. Het tijdschrift wil graag ruimte bieden aan deze waardevolle stukjes erfgoed. De aanleiding hiervoor was een prachtig fotoboek dat ter gelegenheid van een recordpoging van vijftig jaar geleden (1973) werd samengesteld en vriendelijk werd ingezonden door lezers uit St.-Maria-Aalter.
Erfgoed Aalter lanceert de nieuwe rubriek 'fotoalbum' in nummer 2023.3.
Een ander opmerkelijk jubileum, dit keer maar liefst 100 jaar oud, is de invoering van elektriciteit in de regio. Het is moeilijk voor te stellen hoe ons leven eruit zou zien zonder deze essentiële nutsvoorziening. In 1923 waren niet alle inwoners van Knesselare meteen overtuigd van de voordelen ervan. Politieke intriges zorgden voor vertraging, maar gelukkig namen ondernemers en burgers het heft in eigen handen om deze vooruitgang te omarmen.
 
Eerder dit jaar bracht Erfgoed Aalter al een ‘beestig’ nummer uit, en in deze editie vind je nog steeds sporen van dat thema. Er waait een visgeurtje door deze uitgave, met verhalen over de visverkoop op het kasteel van Poeke (1780) en de verbazingwekkende haringvangst tijdens de Tweede Wereldoorlog. En ook de roze vriendjes van de ‘vi’nsmoart op de Bogaert’ laten een klein ‘odeurke’ na.
 
Ter gelegenheid van de inhuldiging van het gerestaureerde H. Hartbeeld in de stationsomgeving van Aalter ontving de redactie vragen en foto’s van lezers. Het is de perfecte gelegenheid om alles netjes op een rijtje te zetten in een kort stukje. 
 

Dit nummer biedt ook uitgebreide verhalen over Roger Sergeant uit Lotenhulle, de familie Musschoot-Verwilst (uitbaters van herberg De Vlaamsche Leeuw in Ursel) en het vervolg en slot van het verhaal over het Craenegoed uit Bellem. De dialectrubriek duikt de wereld in van kinderloopspelen en leert dat een schietspoel niet alleen een werktuig is, maar ook een zoete lekkernij kan zijn. Lezers zullen zeker genieten van de oude foto op het middenblad, die een prachtig zicht biedt op het kanaal en Aalter-Brug.

Meer info is te vinden op deze website. Aan dit nummer werkten mee: Jan Defuyt, Eliane De Poorter, Chris De Wulf, Peter Laroy, Arnold Strobbe, Jan Verstraete en Erik Wille. 
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Scroll naar boven