Unieke kaart archeologie in zomernummer Erfgoed Aalter

De voorbije decennia haalden archeologen heel wat interessante vondsten uit de Aalterse bodem. Archeologe Ine Depaepe bracht al deze vondsten op het Aalterse grondgebied netjes in kaart. Tegelijkertijd zet ze enkele opmerkelijke vondsten in de kijker. Deze bijzonder unieke en gedetailleerde blikvanger is als centerfoto opgenomen in het nummer (juni 2023) van Erfgoed Aalter.

Tien andere auteurs brengen in dit nummer erfgoedverhalen uit iedere deelkern van fusiegemeente Aalter, te situeren in diverse tijdvakken en met verschillende invalshoeken. Eliane De Poorter schrijft een nieuw stuk in het familieverhaal van de familie De Craene uit Bellem. Het maakt meteen ook duidelijk waarom er in het dorp een De Craenestraat is.
 
De twee wereldbranden blijven nog steeds een aantrekkingspool om verhalen te brengen. Henri De Baets heeft het over Arthur Clincke. Afkomstig uit St.-Maria-Aalter kwam hij in legerdienst tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij overleefde de oorlogsjaren maar stierf ten gevolge van een verkeersongeval in dienst van de Belgische bezettingstroepen in Duitsland (1919). Arnold Strobbe schetst uitgebreid de belevenissen van de Lootse soldaat-rijkswachter Roger Sergeant tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
Religieuze geschiedenis ontbreekt zelden in Erfgoed Aalter. In dit zomernummer toont Marc D’Hooge zich nieuwsgierig naar de toekomst van de Urselse pastorij’. De aankondiging van de verkoop van het gebouw was ‘wereldnieuws in Ursel’ aldus de auteur en vormt ook een mooie aanleiding om in het verleden van het gebouw te duiken. Aalter-Brug op zijn beurt kreeg pas eind 1950 officieel een pastoor. De intrede van EH Van Haelst vormde een belangrijke gebeurtenis in het leven van de gemeenschap, aldus Peter Laroy in zijn bijdrage. Uit Knesselare brengt Johan Gussé de legende van ‘de kruise’.
 
Tot slot is er zoals aangekondigd in het ‘beestig’ nummer van het voorjaar nog een flinke voorraad aan dierenverhalen beschikbaar. In dit nummer krijgt de lezer tekst en vooral ook beeld in erfgoedverhalen over het paard (Jan Defruyt), nertsen en nertsenkweek (Patriek De Meyer), melkveehouderij en koemelken (Jean Camerlinckx). De rubriek Etymologie door Chris De Wulf sluit aan met een historisch-taalkundige analyse van het woord muiten of ruiven, het verliezen van haren of veren.
 
Meer lezen: Erfgoed Aalter verschijnt vier keer per jaar op 32 bladzijden per nummer. Een jaarabonnement kost 15 euro en is te verkrijgen door overschrijving op rekening BE02 4426 5943 6140.
Aanleg fietspad kanaal Gent-Brugge (eind 19de eeuw) (archief Dewulf, met dank J. Camerlinckx). Het redactioneel van Erfgoed Aalter is aan de fiets gewijd.
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Scroll naar boven