Zomernummer Erfgoed Aalter

Deze week verschijnt het zomernummer van Erfgoed Aalter. De lezer die het blad in het midden openslaat, kijkt met verbazing naar de luchtfoto van de Aalterse dorpskern in 1961. De N44 is net aangelegd. In de verte is de autosnelweg Brussel-Oostende te zien. Bewoning aan de zijde Brouwerijstraat-Bierweg-Stratem-Sint-Maria-Aalterstraat is minimaal. Tussen de Stationsstraat en de N44 liggen weiden en akkerland. Enkele huizen uit de dorpskern zijn nu nog herkenbaar in het straatbeeld. Verbazend hoe een dorp in enkele decennia een transformatie ondergaat.

Het dorpsleven verliep in die tijd nog helemaal anders. Een bijdrage over de lancering van een heuse raket leert hoe een Aalterse wijkkermis inspireerde tot grootse daden. In Knesselare wisten ze overigens ook maar al te goed hoe er moest worden gefeest. Of het nu ging om het vieren van een dorpsgenoot, de inhuldiging van een pastoor of burgemeester of de opening van een gebouw: om een stoet te organiseren stonden ze altijd paraat. Een feestelijke aangelegenheid in Aalter-Brug is tot op vandaag de autowijding, een gebruik dat sinds 1957 in eer wordt gehouden. Van tradities weet ook August Van Parys uit Ursel mee te praten. Hij stelde een cd samen met Urselse vertelselkes en Erfgoed Aalter licht dit toe.

Oorlogstijd blijft tot de verbeelding spreken. In dit nummer gaat rond dit thema aandacht naar jonge kerels uit Lotenhulle die in het leger van Napoleon werden ingelijfd. In het Franse leger terechtkomen was een gevaarlijke onderneming, aldus de conclusie. De verandering ten gevolge van oorlog was ook merkbaar in Poeke in de meidagen van 1940, zo blijkt uit een eerder opgetekend getuigenis van Irène Buysse. Oorlogshandelingen hadden in 1918 ook de verwoesting van het kasteel Blekkerbos in St.-Maria-Aalter tot gevolg. Gelukkig kon het gebouw met een rijke geschiedenis worden heropgebouwd en is er nog een rijke geschiedenis.

Naast de zoektocht naar de betekenis van een ‘vergeten’ voorwerp is er tot slot aandacht voor dialect  (dialectliederen en het begrip vliem). Die streektaal is ook nooit ver weg in de herinneringen die Odilon Hallaert over de verhalen van De Bels in Bellem heeft opgetekend.

Leverden een bijdrage voor dit nummer: Jan Van de Casteele, Arnold Strobbe, Philippe Verleyen, Jean Camerlinckx, Patriek Vanlaere, Marc D’hooge, Jonas Maebe, Erik Wille, Chris De Wulf, Marie-Rose en Odilon Hallaert.

Een abonnement op Erfgoed Aalter kost 15 euro. Meer info via erfgoed.aalter@gmail.com of via deze website.

Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Scroll naar boven