Erfgoed rondt eerste jaar netjes af met vierde nummer

Net voor de jaarwisseling 2019-2020 verscheen het vierde nummer van het tijdschrift Erfgoed Aalter. De redactie is er andermaal in geslaagd om een evenwichtig nummer samen te stellen met aandacht voor alle deelkernen van de fusiegemeente Aalter. De lezers krijgen tegelijk een thematisch gevarieerde publicatie voorgeschoteld.

Met een uitgebreide bijdrage over het Prinsengoed kijkt Jan Van de Casteele terug op het middeleeuwse verleden van Knesselare. Hij koppelt er een meer hedendaags verhaal aan met de diefstal van een historische grenspaal op de site. Het verleden is inderdaad soms dichterbij dan men denkt. Dat blijkt ook uit een dialectbijdrage van Erik Wille over pesten op school en uit een stuk over station St.-Maria-Aalter van Peter Laroy. Een kadertekstje maakt duidelijk dat treinreizigers van nu soms nog dezelfde ongemakken hebben als honderd jaar geleden. Ook dat is erfgoed…

De Stationsbuurt van Maria-Aalter, voor en na “de moderniteit” (begin 20ste eeuw en november 2019). Foto IRPA-KIK & Paul Verhoestraete

Eliane De Poorter schreef een geëngageerd (en mooi geïllustreerd) stuk over de Apolloniakapel in Aalter. In 2014 crashte een auto in het gebouwtje. Op diezelfde plek kwam in juli 2018 een eerder klein herdenkingsteken. Verandering in het landschap en omgeving komt eveneens aan bod in een bijdrage van Werner Roelandts over Ursel. Het tegenover elkaar plaatsen van oude en nieuwe beelden is hier verrassend confronterend.

Jonas Maebe liet zich inspireren door de vondst van paspoorten in het Lootse archief. Hij wijst in dit stuk bijvoorbeeld op de banden tussen Lotenhulle en de kooplieden uit het Zuid-Franse Fours tijdens de 19de eeuw. Eveneens geïnspireerd door een uitgebreid archiefdossier schreef Peter Laroy een verhaal over de aanwezigheid van een moordverdachte in Bellem in 1897. Diezelfde auteur mocht even grasduinen in het bijzonder rijke verenigingsarchief van de jubilerende toneelvereniging De Ware Vrienden van Aalter-Brug (opgericht in 1944).

Tot slot zijn er de vaste rubrieken van taalkundige Chris De Wulf (over ‘prèddn’ of verwaande manieren) en van Erik Wille over een vergeten voorwerp (object uit zadelmakerij). De centrale foto brengt een beeld van de H. Hartfeesten in Poeke van juni 1939. De telexberichten leggen tot slot de band tussen erfgoed en actualiteit.

De eerste jaargang van Erfgoed Aalter is met dit nummer afgesloten. Dit levert in totaal 140 pagina’s erfgoedverhalen en lokale geschiedenis op, geschreven door gemiddeld 8 verschillende auteurs in 10 artikels per nummer. Het opzet om een mooi geïllustreerd blad te brengen is geslaagd: ieder boekje bevat gemiddeld meer dan 40 illustraties of foto’s (daarbij inbegrepen ook de middenpagina met een extra groot beeld).

Volgende auteurs schreven een of meer bijdragen: Jan Camerlinckx, Marc D’Hooge, Eliane De Poorter, Chris De Wulf, Ronny Debbaut, Odilon/Marie-Rose Hallaert, Peter Laroy, Jonas Maebe, August Piers, Werner Roelandts, Arnold Strobbe, Jan Van de Casteele, Philippe Verleyen, Jan Verstraete, Erik Wille. Actueel fotomateriaal werd voor ieder nummer verzorgd door Paul Verhoestraete. Redactiesecretaris Jan Defruyt puzzelde ieder nummer met veel enthousiasme bijeen. Patrick Vanlaere en Johan Engels (secretariaat en ledenbeheer) leidden de verdubbeling van het aantal abonnees (van 300 naar +600) in goede banen samen met bestuursleden Dries Alijn (penningmeester), Filip Bastiaen (ondervoorzitter), Walter Vervalle, Robert Verhelst en medewerkers Guido Rappé en Joost Sturtewagen.

Een abonnement op Erfgoed Aalter kost 15.00 euro. Abonneren voor de tweede jaargang: mail naar erfgoed.aalter@gmail.com. Ook de eerste jaargang is nog te verkrijgen via datzelfde adres en tegen dezelfde prijs. Wie 25 euro of meer betaalt, wordt steunend lid.

De Heilig Hartfeesten in Poeke (1939). Foto Jonas Maebe
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Schrijf je hier in...
en krijg een mail wanneer een nieuw bericht op onze website verschijnt!
Scroll naar boven